Glutentest – celiaki

Blodprovet för gluten analyserar IgA-antikroppar mot transglutaminas och används för att utreda misstanke om celiaki. Förhöjda nivåer av dessa antikroppar kan indikera en immunreaktion mot gluten och bidra till diagnostisering av sjukdomen. Följande ingår i testet:

  • Analys av transglutaminas IgA. S-Transglutaminas-ak IgA (serum) analyseras av Karolinska, Unilabs och SYNLAB.
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Uteslut inte gluten ur kosten innan blodprov, eftersom resultatet då kan bli missvisande.

Vad är celiaki?

Celiaki är en autoimmun kronisk (livslång) sjukdom där kroppens immunsystem reagerar onormalt på gluten. När personer med celiaki äter gluten, triggas en inflammatorisk reaktion som skadar tunntarmens slemhinna genom att tarmluddet (villi) skadas eller förstörs. Detta leder till att näringsupptaget försämras och kan orsaka symtom som magont, diarré, trötthet, viktminskning och blodbrist samt flera andra symptom. Den som behandlar sin sjukdom med en strikt glutenfri diet har normalt sett inga avvikande värden vad gäller antikroppar mot gluten och har en frisk tarm.

Vad är gluten?

Gluten är ett protein som finns naturligt i spannmål som vete, råg och korn. Det fungerar som ett bindemedel i bakning och ger degen dess elasticitet. För de flesta människor är gluten ofarligt, men hos vissa kan det orsaka problem som celiaki.

Vad är transglutaminas?

Transglutaminas är ett enzym som finns i kroppen och spelar en roll i att stabilisera proteiner genom att bilda korsbindningar mellan dem. Transglutaminas modifierar glutenfragment, som gliadin, genom deaminering, vilket gör dem mer lösliga och stabiliserar proteiner i tarmen. Hos personer med celiaki orsakar dessa modifierade glutenfragment en autoimmun reaktion där immunsystemet angriper både transglutaminas och gluten, vilket skadar tunntarmens slemhinna.

Vad är transglutaminas IgA?

Transglutaminas IgA är en antikropp som kroppen producerar vid celiaki, där immunförsvaret felaktigt reagerar mot enzymet transglutaminas i tunntarmen. Det används som en markör för att diagnostisera celiaki. En definitiv diagnos kräver dock ytterligare tester som biopsi av tunntarmen och en samlad medicinsk bedömning.

Vem är glutentestet till för?

Blodprovet för celiaki är till för dig som äter en normalkost innehållande gluten och vill undersöka om du har förhöjda nivåer av transglutaminas IgA-antikroppar, som kan indikera celiaki.

Om du redan utesluter gluten från din kost och vill undersöka om du har celiaki rekommenderas en kontrollerad glutenprovokation inom vården innan provtagning. Att ta blodprovet utan att ha gluten i kosten kan leda till missvisande resultat, eftersom antikroppsnivåerna sjunker vid en glutenfri kost.

Följande blodmarkör ingår

Analysgrupp Analys
Antikroppar

Celiaki, transglutaminas IgA

Beställ glutentestet

Upplever du symptom på celiaki kan du testa antikroppar mot transglutaminas IgA minuter efter beställning. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Du får ett läkarkommenterat svar i ”Min Journal” på Medisera.se inom två till sex dagar.

Frågor och svar

Om överkänslighet, intolerans och allergi

Kan man vara överkänslig mot gluten utan att ha celiaki?

Ja, det är möjligt att vara överkänslig mot gluten utan att ha celiaki.  Det fanns tidigare ett tillstånd som kallades non-coeliac gluten sensitivity (NCGS), på svenska icke-celiakisk glutenkänslighet, men under senare år har forskningen visat att det bara är de med celiaki eller glutenallergi (brukar benämnas spannmålsallergi och omfatta fler allergener än gluten) som inte tål gluten. En större del av de som tidigare troddes ha non-coeliac gluten sensitivity har troligen besvär som benämns IBS.

Är celiaki detsamma som glutenintolerans eller glutenallergi?

Nej, celiaki är inte samma sak som glutenintolerans eller glutenallergi. Glutenintolerans är ett bredare begrepp och inkluderar även icke-celiakisk glutenkänslighet, som innebär att man får symtom av gluten utan att tarmen skadas.

Glutenallergi är en allergisk reaktion som kan orsaka omedelbara symtom som utslag, klåda eller andningssvårigheter, men den påverkar inte tunntarmen på samma sätt som celiaki.

Läs mer om celiaki, glutenintolerans eller glutenallergi.

Om provet

Hur lång tid tar det att utveckla celiaki?

Celiaki kan utvecklas gradvis över månader eller år och kan triggas av faktorer som infektioner, graviditet eller andra stressande livshändelser.

Kan celiaki försvinna?

Celiaki är en livslång autoimmun sjukdom. Däremot kan symtomen försvinna och tarmens slemhinna läka helt vid en strikt glutenfri kost.

Kan jag ha celiaki utan symtom?

Ja, vissa personer med celiaki är asymtomatiska, men kan ändå ha skador på tunntarmen och förhöjda nivåer av antikroppar.

Hur vanligt är celiaki?

Celiaki förekommer hos cirka 1 % av befolkningen i Sverige. Det kan dock finnas många som är odiagnostiserade eftersom symtomen ibland är diffusa.

Kan celiaki orsaka andra sjukdomar?

Om celiaki inte behandlas kan det leda till komplikationer som näringsbrist, osteoporos, infertilitet och i sällsynta fall allvarlig sjukdom i tarm.

För vem passar ett glutentest?

Glutentestet passar dig som vill kontrollera nivån av antikroppar mot transglutaminas i blodet. En hög nivå av IgA antikroppar är en stark indikation på celiaki.

Varför används transglutaminas som markör?

Transglutaminas är ett enzym som påverkas av glutenintag hos personer med celiaki. Immunsystemet hos dessa personer producerar antikroppar mot transglutaminas, vilket gör det till en pålitlig markör för sjukdomen.

Kan blodprovet tas om jag redan äter glutenfri kost?

Blodprovet kan tas, men resultatet kan bli missvisande om gluten har uteslutits från kosten under en längre tid. Det är bäst att äta gluten regelbundet i minst 6 veckor innan provtagning för att säkerställa att antikroppar mot transglutaminas kan påvisas.

Vilka symtom ger celiaki?

  • Diarré och besvär med tarmarna
  • Trötthet och nedstämdhet
  • Viktnedgång
  • Illamående och kräkning
  • Utslag i munnen
  • Blåsor på huden

Här kan du läsa mer i en artikel skriven i samarbete med Svenska Celiakiförbundet: Celiaki, glutenintolerans eller glutenallergi?

Kan jag göra testet om jag redan har en celiakidiagnos?

Om du redan har en diagnos kan testet användas för att följa upp om antikroppsnivåerna sjunker efter att du börjat med en glutenfri kost.

När ska du inte beställa detta test och istället söka vård?

Får du regelbundna symtom vid glutenintag bör du i första hand vända dig till en vårdcentral. Ett blodprov kan ge dig en indikation, men kan inte ensamt ligga till grund för en diagnos. En läkare kan behöva komplettera blodprovet med flera tester för att avgöra om du har celiaki.

Hur går en kontrollerad glutenprovokation till om jag äter glutenfri kost?

En glutenprovokation innebär att man under kontrollerade former inom sjukdvården börjar tillföra gluten stegvis för att se om man får symtom eller förhöjda nivåer av antikroppar i blodet.

Grunden är att börja äta ”normal kost” innehållande gluten, men i vissa fall kan man tillsammans med dietist behöva trappa upp glutenprovokationen i en långsam takt. Provokationen kan pågå i upp till ett år men kan avslutas om patienten visar tillräckligt förhöjda nivåer av antikroppar.

Hur ställs diagnosen?

Diagnosen celiaki ställs genom en kombination av blodprover, klinisk bedömning och i många fall tunntarmsbiopsi. Enligt det nationella vårdprogrammet ställs diagnos av läkare efter minst 2 blodprov, som båda visat starkt förhöjda värden av antikroppar mot transglutaminas. Diagnosen ställs efter att läkaren även bedömt dig och dina symptom.

Hur behandlas celiaki?

Behandlingen är livslång glutenfri kost.

Hur stor säkerhet har testet?

Blodprovet för transglutaminas IgA har en mycket hög känslighet och specificitet för att upptäcka celiaki hos personer som äter en kost innehållande gluten. Testet är dock inte 100% och kan behöva kompletteras med andra tester vid oklarheter.

Vilken metod används?

Karolinska använder anti-transglutaminas-IgA (TG2-IgA) som har en hög känslighet, vilket innebär att det kan identifiera de allra flesta som har sjukdomen (90–98 % av fallen). Metoden har också en mycket hög specificitet, vilket betyder att det sällan ger ett positivt resultat om personen inte har celiaki (endast 1–2% risk för falskt positiva svar).

Kan testet visa glutenkänslighet utan celiaki?

Nej, detta test är specifikt för att upptäcka celiaki. Icke-celiakisk glutenkänslighet är ett separat tillstånd och kräver andra metoder för att fastställas, ofta genom uteslutning och provokation av gluten.

Om provtagningen

Hur tas provet?

Prov för IgA antikroppar mot transglutaminas tas genom ett vanligt blodprov i armen som därefter skickas till laboratorium för analys.

Bör jag tänka på något inför provtagningen?

Uteslut inte glutenprodukter ur födan inför provtagning. Detta för att provresultatet ska kunna påvisa transglutaminas antikroppar. I annat fall kan provet bli missvisande. Kom även ihåg att ta med ID-handling vid provtagning.

Behöver jag fasta inför provtagningen?

Nej, fastande är inte nödvändigt för detta test. Du kan ta blodprovet när som helst under dagen.

Jag har beställt ett prov, men behöver det inte längre – vad gör jag?

Kontakta Mediseras kundtjänst. Vi har 14 dagars ångerrätt och det går exempelvis att byta mot annat blodprov.

Om resultatet

Vad är ett normalt transglutaminas IgA värde?

Ett normalt värde av transglutaminas IgA i blodet för män och kvinnor är mindre än 7 E/mL enligt Karolinska. Är provsvaret normalt (negativt) indikerar det att inga påvisbara antikroppar finns, vilket talar emot celiaki.

Läs mer om referensintervall för transglutasminas IgA.

Kan ett negativt resultat helt utesluta celiaki?

Ett negativt resultat gör celiaki osannolikt, men det kan inte alltid utesluta tillståndet helt. Detta gäller särskilt för personer med IgA-brist, där andra tester, som IgG-antikroppar eller biopsi, kan behövas.

Vad innebär ett högt värde?

Höga värden är över 10 E/mL enligt Karolinska. Ett högt (positivt) värde indikerar en misstanke om celiaki. En kraftigt förhöjd nivå  över 70 E/mL vid två separata provtagningstillfällen har ett mycket starkt diagnostiskt värde och indikerar med hög sannolikhet celiaki.

Vad innebär ett gränsvärde?

Gränsvärden är mellan 7 och 10 E/mL enligt Karolinska och anses vara osäkra. Ett gränsvärde innebär att resultatet ligger nära tröskeln för vad som klassas som förhöjt. Detta kan indikera tidig celiaki eller att antikroppsnivåerna är på väg upp eller ner. Vid gränsvärden rekommenderas uppföljande tester och samråd med läkare.

Kan testet visa falskt negativa resultat?

Ja, om man har IgA-brist eller har uteslutit gluten från kosten under en längre tid kan testet ge ett falskt negativt resultat.

Hur skiljer sig IgA- och IgG-antikroppar i celiakitestet?

IgA-antikroppar används i första hand för att upptäcka celiaki, eftersom de är mest specifika för sjukdomen. IgG-antikroppar testas ofta hos personer med IgA-brist, eftersom dessa kan ge kompletterande information.

Vad händer om IgA-brist upptäcks?

Vid analys av S-Transglutaminas-ak (IgA) sker automatiskt en screening för IgA-brist. Om låg koncentration av S-IgA upptäcks, kompletteras analysen automatiskt med S-Transglutaminas-ak (IgG) och S-Deamiderat gliadin-ak (IgG) för att säkerställa korrekt diagnostik.

Hur länge efter glutenfri kost kan antikropparna finnas kvar?

Antikropparna kan finnas kvar i blodet i upp till 6 till 12 månader efter att du börjat med glutenfri kost.

Hur fort kommer provsvaret?

Inom 2 till 6 dagar kommer prosvaret att presenteras under ”Min Journal”. Ett sms/mail skickas då ut som anger att de finns tillgängliga.

Får jag en diagnos?

Nej, ett blodprov ger inte en diagnos. Diagnos av celiaki kräver en samlad bedömning av flera faktorer, inklusive blodprov, symtom och en eventuell biopsi av tunntarmens slemhinna för att se om den är skadad. Läs mer om diagnostiken.

Vad händer om jag utesluter gluten ur min kost efter provtagningen?

Om du får ett positivt resultat och övergår till glutenfri kost, kommer antikroppsnivåerna successivt att minska. Det kan dock ta flera månader innan antikropparna sjunker till normala nivåer.

Hur presenteras resultaten vid avvikande resultat?

I Min Journal redovisas provresultaten för respektive blodmarkör på ett visuellt tilltalande sett i en graf som tydligt visar om dina värden av transglutaminas IgA är avvikande.

Beställ Glutentest - Celiaki - 745 kr

Så fungerar Min Journal