Glutentest – celiaki
Blodprovet för gluten analyserar IgA-antikroppar mot transglutaminas och används för att utreda misstanke om celiaki. Förhöjda nivåer av dessa antikroppar kan indikera en immunreaktion mot gluten och bidra till diagnostisering av sjukdomen. Följande ingår i testet:
- Analys av transglutaminas IgA. S-Transglutaminas-ak IgA (serum) analyseras av Karolinska, Unilabs och SYNLAB.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisning: Uteslut inte gluten ur kosten innan blodprov, eftersom resultatet då kan bli missvisande.
Vad är celiaki?
Celiaki är en autoimmun kronisk (livslång) sjukdom där kroppens immunsystem reagerar onormalt på gluten. När personer med celiaki äter gluten, triggas en inflammatorisk reaktion som skadar tunntarmens slemhinna genom att tarmluddet (villi) skadas eller förstörs. Detta leder till att näringsupptaget försämras och kan orsaka symtom som magont, diarré, trötthet, viktminskning och blodbrist samt flera andra symptom. Den som behandlar sin sjukdom med en strikt glutenfri diet har normalt sett inga avvikande värden vad gäller antikroppar mot gluten och har en frisk tarm.
Vad är gluten?
Gluten är ett protein som finns naturligt i spannmål som vete, råg och korn. Det fungerar som ett bindemedel i bakning och ger degen dess elasticitet. För de flesta människor är gluten ofarligt, men hos vissa kan det orsaka problem som celiaki.
Vad är transglutaminas?
Transglutaminas är ett enzym som finns i kroppen och spelar en roll i att stabilisera proteiner genom att bilda korsbindningar mellan dem. Transglutaminas modifierar glutenfragment, som gliadin, genom deaminering, vilket gör dem mer lösliga och stabiliserar proteiner i tarmen. Hos personer med celiaki orsakar dessa modifierade glutenfragment en autoimmun reaktion där immunsystemet angriper både transglutaminas och gluten, vilket skadar tunntarmens slemhinna.
Vad är transglutaminas IgA?
Transglutaminas IgA är en antikropp som kroppen producerar vid celiaki, där immunförsvaret felaktigt reagerar mot enzymet transglutaminas i tunntarmen. Det används som en markör för att diagnostisera celiaki. En definitiv diagnos kräver dock ytterligare tester som biopsi av tunntarmen och en samlad medicinsk bedömning.
Vem är glutentestet till för?
Blodprovet för celiaki är till för dig som äter en normalkost innehållande gluten och vill undersöka om du har förhöjda nivåer av transglutaminas IgA-antikroppar, som kan indikera celiaki.
Om du redan utesluter gluten från din kost och vill undersöka om du har celiaki rekommenderas en kontrollerad glutenprovokation inom vården innan provtagning. Att ta blodprovet utan att ha gluten i kosten kan leda till missvisande resultat, eftersom antikroppsnivåerna sjunker vid en glutenfri kost.